Sa lapataia e saienitisi i le University of De Montfort (DMU) i Leicester e faapea, o se siama e tutusa ma le afaina e mafua ai le Covid-19 e mafai ona ola i luga o lavalava ma sosolo atu i luga o isi mea mo le oo atu i le 72 itula.
I se suʻesuʻega suʻesuʻeina pe faʻafefea ona amio le coronavirus i ituaiga e tolu o ie e masani ona faʻaaogaina i le falemaʻi soifua maloloina, na iloa ai e tagata suʻesuʻe e mafai ona faʻamaʻi faʻamaʻi mo le tolu aso.
I lalo o le taʻitaʻiga a le microbiologist Dr. Katie Laird, virologist Dr. Maitreyi Shivkumar, ma le postdoctoral researcher Dr. Lucy Owen, o lenei suʻesuʻega e aofia ai le faʻaopoopoina o matāua o se faʻataʻitaʻiga coronavirus e taʻua o le HCoV-OC43, o lona fausaga ma le ola ola e tutusa ma le SARS- CoV-2 e talitutusa lava, lea e tau atu i le Covid-19-polyester, polyester cotton ma le 100% cotton.
O fa'ai'uga o lo'o fa'aalia ai o le polyester o le tulaga sili lea ona lamatia o le fa'asalalauina o le siama.O lo'o iai pea le virusi fa'ama'i pe a uma aso e tolu ma e ono fa'asolo atu i isi mea.I luga o le 100% cotton, o le siama e tumau mo le 24 itula, ae o le polyester cotton, o le siama e ola mo le 6 itula.
Na taʻua e Dr. Katie Laird, o le ulu o le DMU Infectious Disease Research Group: "Ina ua amata le faʻamaʻi, e itiiti se mea na iloa pe o le a le umi e mafai ai e le coronavirus ona ola i luga o ie."
“O a matou suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o ie e tolu e masani ona faʻaaogaina i le soifua maloloina o loʻo lamatia i le faʻasalalauina o le siama.Afai e ave e tausisoifua ma tagata faigaluega fomaʻi a latou toniga i le fale, e mafai ona latou tuʻua faʻailoga o le siama i luga o isi mea.
I le tausaga na teʻa nei, i le tali atu i le faʻamaʻi, na tuʻuina atu e le Public Health England (PHE) taʻiala e taʻu mai ai e tatau ona faʻamamaina toniga a le aufaigaluega fomaʻi, ae afai e le mafai, e tatau i le aufaigaluega ona ave toniga ile fale mo le faʻamamaina.
I le taimi lava e tasi, o loʻo faʻamaonia mai e le NHS Uniform and Workwear Guidelines e saogalemu le faʻamamaina o toniga a le aufaigaluega fomaʻi i le fale pe a faʻatulaga le vevela i le 60 ° C.
O lo'o popole Dr. Laird ona o fa'amaoniga e lagolagoina ai le fa'amatalaga o lo'o ta'ua i luga e fa'avae i luga o fa'amatalaga tuai e lua na lomia i le 2007.
I le tali atu ai, na ia fautua mai ai e tatau ona faamama uma toniga faafomai a le malo i totonu o falemaʻi e tusa ai ma tulaga faʻapisinisi poʻo fale tamea.
Talu mai lena taimi, sa ia faʻasalalau faʻatasi se suʻesuʻega faʻafouina ma faʻamalamalamaga, iloilo le lamatiaga o ie i le sosolo o faʻamaʻi, ma faʻamamafaina le manaʻoga mo faʻamaʻi pipisi pe a taulimaina ie faʻamaʻi pipisi.
"Ina ua maeʻa le iloiloga o tusitusiga, o le isi laʻasaga o la matou galuega o le suʻesuʻeina lea o faʻamaʻi pipisi o aʻafiaga o le faʻamamaina o toniga faʻafomaʻi ua afaina i le coronavirus," o lana tala lea."A maeʻa ona matou faʻamaonia le fua o le ola o le coronavirus i luga o ie taʻitasi, o le a matou gauai atu i le fuafuaina o le auala sili ona faʻatuatuaina fufulu e aveese ai le siama."
E fa'aaoga e saienitisi le 100% cotton, o mea e masani ona fa'aaogaina mo le soifua maloloina, e fa'atino ai le tele o su'ega e fa'aaoga ai le vevela o le vai ma auala fufulu, e aofia ai masini fufulu fale, masini fufulu fale gaosi oloa, masini fufulu falema'i i totonu, ma le ozone (se kesi sili ona gaoioi) fa'amamaina.
O fa'ai'uga na fa'aalia ai o le fa'aosoina ma le fa'afefeteina o le vai na lava lea e aveese ai fa'ama'i i masini tamea uma na fa'ata'ita'iina.
Peita'i, ina ua fa'aleagaina e le vaega su'esu'e 'ie i faua fa'afuafua o lo'o i ai le siama (e fa'atusa le tulaga lamatia o le fa'ama'i mai le gutu o se tagata ua a'afia), na latou iloa ai e le'i aveesea atoa e masini ta'ele fale le virusi, ma o lo'o iai nisi fa'ailoga na sao mai.
Na'o le taimi latou te fa'aopoopoina ai le vaila'au fa'amama ma si'itia le vevela o le vai, e tape atoa le siama.O le su'esu'eina o le tetee o le siama i le vevela na o ia, na fa'aalia ai i'uga o le coronavirus o lo'o mautu i le vai e o'o atu i le 60°C, ae ua le mafai i le 67°C.
Na sosoo ai, na suʻesuʻe e le 'au le lamatiaga o le faʻamaʻi pipisi, fufuluina o lavalava mama ma lavalava o loʻo iai faʻamaʻi faʻamaʻi faʻatasi.Na latou iloa o faiga faʻamamā uma ua aveese le siama, ma e leai se lamatiaga o isi mea e afaina.
Na faamatala e Dr. Laird: “E ui lava e mafai ona tatou iloa mai a tatou suʻesuʻega e oo lava i le fufuluina o nei mea i totonu o se masini fufulu fale e mafai moni lava ona aveese le siama, e le mafai ona aveesea ai le lamatiaga o lavalava pisia ma tuʻu ai faailoga o le coronavirus i luga o isi mea. .A o leʻi fufuluina i latou i le fale poʻo totonu o le taavale.
“Ua matou iloa nei o le siama e mafai ona ola e oo atu i le 72 itula i luga o nisi ie, ma e mafai foi ona fesiitai i isi mea.
"O lenei suʻesuʻega e faʻamalosia ai laʻu fautuaga e tatau ona faʻamamā uma toniga faafomaʻi i luga o le nofoaga i falemaʻi poʻo potu fai tagamea.O nei auala fa'amama o lo'o va'ava'aia, ma e le tau popole tausima'i ma tagata faigaluega fa'afoma'i i le aumaia o le siama i le fale.”
Ua lapataia e le au atamamai o tala fou e le tatau ona faamamaina toniga faafomai i le fale i le taimi o le faamaʻi.O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le faʻamamaina o le osone e mafai ona aveese ai le coronavirus mai lavalava.O suʻesuʻega o loʻo faʻaalia ai o le aʻe i le penisina e ono le mafai ona faʻasalalauina le coronavirus.
Faatasi ai ma le lagolagosua a le British Textile Trade Association, na faasoa atu ai e Dr. Laird, Dr. Shivkumar ma Dr. Owen a latou sailiga ma tagata tomai faapitoa tau pisinisi i Peretania, Amerika ma Europa.
"O le tali na matua lelei lava," o le tala lea a Dr. Laird."O asosi ie ma tagamea i le salafa o le lalolagi o loʻo faʻatinoina nei faʻamatalaga autu i totonu o la matou tausiga faʻalesoifua maloloina taʻiala tupe faʻatulafonoina e puipuia ai le sosolo atili o le coronavirus."
Na taʻua e David Stevens, pule sili o le British Textile Services Association, le asosi o fefaʻatauaʻiga a le aufaipisinisi a le tausiga o ie: “I le tulaga mataʻutia, ua i ai lo matou malamalamaga faavae o ie e le o le autu o le felauaiga o le coronavirus.
“Ae ui i lea, matou te le lava faʻamatalaga e uiga i le mautu o nei siama i ituaiga ie eseese ma faiga fufulu eseese.O lea ua mafua ai nisi fa'amatalaga sese o lo'o opeopea solo ma le tele o fautuaga mo le fufuluina.
"Ua matou iloiloina auiliili auala ma faiga suʻesuʻe na faʻaaogaina e Dr. Laird ma lana 'au, ma iloa ai o lenei suʻesuʻega e faʻatuatuaina, toe faʻaleleia ma toe faʻaleleia.O le faʻaiʻuga o lenei galuega na faia e le DMU e faʻamalosia ai le taua tele o le puleaina o le filogia-pe i totonu ole fale o loʻo i totonu o se siosiomaga faʻapisinisi.
O le pepa suʻesuʻe na lolomiina i le Open Access Journal of the American Society for Microbiology.
Ina ia mafai ona faia nisi suʻesuʻega, sa galulue faʻatasi foi le 'au ma le DMU's psychology team ma le Leicester NHS Trust University Hospital i se poloketi e suʻesuʻe ai le malamalama ma uiga o tausisoifua ma tagata faigaluega fomaʻi i le faamamaina o toniga i le taimi o le faʻamaʻi Covid-19.


Taimi meli: Iuni-18-2021